Crapuul, Kroniek van een krottenwijk

Het Stokstraatkwartier is met afstand het meest onwaar­schijnlijke slachtoffer van de industriële revolutie. Als Maastricht rond 1840 uitgroeit tot de eerste industriestad van Nederland, woont hier nog de sjiek vaan Mestreech. Maar de stadspaleisjes raken gaandeweg bevolkt met arbeiders, scharrelaars, bedelaars en prostituees, of worden verbouwd tot kroeg of logement.

De stad wacht meer dan een eeuw met ingrijpen. Maar dan is de aanpak ook draconisch. Het Stokstraatkwartier moet weer net zo mondain worden als vroeger, daarom bestempelt de ge­meente de bewoners tot ‘onmaatschappelijken’, en voert ze af naar woonscholen. Het heeft deze mensen een stigma bezorgd dat ze tot op de dag van vandaag achtervolgt. Soms worden ze nog steeds uitgemaakt voor crapuul.

De ontwrichting in het Stokstraatkwartier is alleen een thema geweest voor een enkele sociale voorvechter. Want Maastricht is ook in de donkerste jaren een bourgondische stad. De schone schijn regeert: nie­mand wil weten van de middeleeuwse toestanden in de tien straatjes. Van lieverlee is de buurt uitgegroeid tot een vrijstaat vol kleurrijke figuren. Crapuul smeedt met hun verhalen de kroniek van deze bijzondere krottenwijk.


Crapuul, Kroniek van een krottenwijk is op 25 maart 2022 verschenen bij uitgeverij Van Oorschot. Inmiddels zijn er zo'n 8.000 exemplaren van het boek verkocht. De kroniek van de verpaupering van het Stokstraatkwartier is inmiddels toe aan de zevende druk, en die komt eind juni 2023 beschikbaar.

Lees de proloog van Crapuul

Crapuul vier ballen in NRC



Blader verder:
Ga naar de nieuwspagina
Bekijk de foto's van het Stokstraatkwartier