Speciale gast zaterdag 10 juni: Els Henkelman-Knipschild
Crapuul in de Kelder verwelkomt zaterdag 10 juni als speciale gast Els Henkelman. De vader van Els is opgegroeid in het Stokstraatkwartier, want zijn ouders waren eigenaar van het legendarische logement Knipschild op de Grote Stokstraat 26-28. In 1937 is de familie Knipschild verhuisd. De vader van Els wilde later nooit vertellen over zijn jeugd in het Stokstraatkwartier. Hij is zelfs in het leger gegaan en naar het noorden verhuisd om zich los te weken van zijn jeugd in de krottenbuurt. Els las afgelopen najaar Crapuul, Kroniek van een krottenwijk en was verbijsterd. Ze mailde: 'Crapuul heeft mij een deel van mijn geschiedenis teruggegeven.' Op zaterdag 10 juni 14.00 uur is Els een van de speciale gasten bij het huiskamergesprek onder leiding van Frank Bokern en Inez Jeunhomme om daar haar verhaal te delen. En natuurlijk neemt ze foto's mee van vroeger. Zo voegt Crapuul in de Kelder nieuwe verhalen toe aan Crapuul, Kroniek van een krottenwijk. En dat is precies de bedoeling van dit project.
'Crapuul in de Kelder' gaat komende zaterdag 10 juni om 13.00 uur van start, maar stiekem begint het evenement al wat eerder. Tussen 10.00 en 11.00 is het programma L1 Cultuurcafé al in de kelder van Landbouwbelang om de sfeer van het evenement te proeven. Terwijl er nog druk wordt opgebouwd praat Judith Menten-Kuypers van L1 in ieder geval met Frank Bokern, op wiens boek 'Crapuul, Kroniek van een krottenwijk' heel 'Crapuul in de Kelder' is geïnspireerd. Verder met Harie Paulussen, krotbewoner en als bouwvakker tien jaar lang betrokken bij de renovatie van het Stokstraatkwartier. En met Indra Moonen, de succesvolle fotograaf die ook tekende voor de geweldige wet plate collodion-portretten van de Stokstraatbewoners. Beluister de reportage
Het boek Crapuul, Kroniek van een krottenwijk van Frank Bokern blijft maar verkopen. Tussen 25 maart 2022 en 31 mei 2023 zijn er exact 8.031 exemplaren over de toonbank gegaan, de paar honderd e-boeken meegerekend. De kroniek van de verpaupering van het Stokstraatkwartier is inmiddels toe aan de zevende druk, en die komt eind juni beschikbaar. Uitgeverij Van Oorschot hoopt nog net voldoende exemplaren op voorraad te hebben om te voldoen aan de vraag tot dat moment. Non-fictie boeken krijgen bij een verkoop van 10.000 exemplaren de eretitel 'bestseller'. Auteur Frank Bokern hoopt van harte dat Crapuul die mijlpaal mag bereiken. 'Zoals ik al eerder heb gezegd: Crapuul geeft Maastricht zijn geschiedenis terug. Dan is het goed dat zoveel mogelijk mensen dit verhaal lezen. En het is natuurlijk ook geweldig voor de oud-Stokstraatbewoners. Zij zijn nog altijd erg blij met het boek omdat hierin eindelijk het werkelijke verhaal wordt verteld over de krottenwijk.'
Feestelijke opening Crapuul in de Kerk
Op donderdag 25 mei heeft Frank Bokern de tentoonstelling Crapuul in de Kerk officieel geopend. De wet plate collodion foto's van Indra Moonen van de oud-Stokstraatbewoners zijn speciaal voor deze expositie in Boekhandel Dominicanen opnieuw afgedrukt en sieren al enige tijd de muren van het altaar van de boekenkerk. De opening werd opgeluisterd door de kunstenaar LDH (Lars den Hertog) die een aantal gedichten voordroeg die, net als de foto's, zijn geïnspireerd op het boek Crapuul, Kroniek van een krottenwijk van Frank Bokern. Bezoekers kregen tijdens de opening uitleg van Indra over de bijzondere fototechniek die ze gebruikt, een techniek die teruggaat tot 1850, de periode dat het verhaal van Crapuul, Kroniek van een krottenwijk begint. Het was gastcurator Corina Karstenberg die de link legde tussen het boek en de fototechniek: het leek haar bijzonder om de mensen van nu een gezicht te geven met de techniek van toen. De foto's zijn oorspronkelijk gemaakt voor het kunstproject Crapuul in de Kelder dat van 10 tot 18 juni zal plaatsvinden in de kelder van Landbouwbelang in Maastricht. De foto's in Boekhandel Dominicanen zijn nog te zien tot 24 juni.
Dit najaar verschijnt bij Van Oorschot een 'toegift' van Frank Bokern bij Crapuul, Kroniek van een krottenwijk onder de titel Het Jekerkwartier, Broedplaats van vrolijk verzet. Het verhaal van het Stokstraatkwartier eindigt in feite als in 1961 bijna alle bewoners zijn verhuisd. Maar het verhaal gaat verder in het Jekerkwartier. Niet alleen staan ook daar veel krotten en komen verschillende bewoners van de tien straatjes in het Jekerkwartier terecht, ook de zielenherder van het Stokstraatkwartier, pater Castorius, verhuist naar deze buurt. Hij ziet het stadsdeel uitgroeien tot een ware vrijstaat als de nozems, de provo's, de hippies en de krakers zich in deze straten gaan roeren. De rebellen van de jaren zestig en zeventig munten hier herinneringen voor het leven én veranderen Maastricht voorgoed. Want dankzij hun vrolijke verzet gooit Maastricht eindelijk de luiken open. Frank Bokern zoomt in op dit schilderachtige buurtje in het donkere zuiden, maar vertelt eigenlijk het grote verhaal van de revolutie van de jaren zestig, de individualisering en de ontzuiling. Het Jekerkwartier, Broedplaats van vrolijk verzet verschijnt waarschijnlijk op 20 oktober, midden in de Maand van de Geschiedenis. De boekpresentatie vindt plaats bij Boekhandel Dominicanen.
Museumnacht Maastricht: dringen voor 'crapuul'
Bijna duizend bezoekers hebben op 14 april tijdens Museumnacht Maastricht de fotoexpositie Crapuul in de Kelder bekeken in Landbouwbelang. De expositie is nog maar de aftrap voor het veel grotere gelijknamige project dat in juni zal plaatsvinden in de bedreigde broedplaats aan de Biesenwal 3 in Maastricht. Het gehele project en ook de foto's zijn geïnspireerd op het boek Crapuul van een krottenwijk van Frank Bokern. In dat boek legt de auteur in detail vast wat de industrialisatie, de verstedelijking en de verpaupering hebben aangericht in Maastricht, de eerste industriestad van Nederland, een tergend en slopend proces waardoor zelfs patriciërsbuurt het Stokstraatkwartier veranderde in een ellendige sloppenwijk. Crapuul in de Kelder is gebaseerd op een idee van gastcurator Corina Karstenberg in opdracht van Transport Artspace.
Blader verder:
Bekijk de foto's van het Stokstraatkwartier